Festa El Joanet
El Joanet és la festa més interessant de Terrateig. Cada any, quan arriba el 9 de novembre els veïns celebren l'arribada i l'estada de l'ara canonitzat Sant Vicent Ferrer que, segons el registre de la parròquia, va succeir el 9 de novembre del 1410.
Segons diu la tradició, el 9 de novembre del 1410 un llaurador anomenat Joanet estava treballant en el seu bancal d'oliveres al costat del camí que unia les comarques de l'interior amb la costa (i que hui és l'autovia), quan va observar que un grup de viatgers, entre les quals es distingia un frare, es parava a reposar en el marge, a l'ombra de les oliveres.
Joanet, que no sabia si callar o preguntar, va decidir anar a esbrinar qui eren. Li van contestar que eren el frare dominico Vicente Ferrer i una comitiva, que havien pensat parar a descansar del llarg i pesat camí a Oriola. Li explixaren que eren la Campanya de flagel·lants que, atrapats pel verb càlid i la paraula dolça del mestre valencià, feien penitència caminant darrere d'ell mentre predicava pels camins i pobles. Una vegada fetes les presentacions, la comitiva li preguntar a Joanet si podien anar al poble a descansar. El llaurador va agafar el seu burro i tan aviat com va poder va pujar al poble a esbrinar-ho.
Quan Joanet els va explicar als veïns i a les autoritats el que li havia passat, van baixar tots a conèixer al frare dominico Vicente Ferrer i li van convidar a dormir al poble. Abans d'anar al poble, el frare els va delectar amb uns sermons. La pedra que va utilitzar es conserva actualment en l'ermita amb un rètol que diu: "Damunt d'aquesta pedra va predicar Sant Vicent Ferrer". La olivera, on es va creure que es va parar i va conèixer a Joanet , no ha patit la mateixa sort i va ser talada per un llaurador d'un altre poble fa anys. En el seu lloc hi ha hui una altra olivera que està plantada de forma simbòlica amb una indicació en uns taulells.
En el trajecte des del Morquí fins al poble van passar per un xicotet barranc i amb un bastó va furgar en la terra i va aparèixer un doll o una canella d'aigua. Avui dia la sequera i la falta de cures dificulten la seua visió i visita, però existeix en aqueix lloc una font que és apreciada i coneguda com la Font de Sant Vicent.
Sant Vicent Ferrer es va quedar a descansar i dormir en el Palau de Terrateig. Durant la seua estada va predicar i sermoneó als seus habitants, dient-los que lloaren a Déu i que li tingueren por i respecte: Timete Deum. Aqueixes paraules formen part de l'heràldica del poble de Terrateig.
En què consisteix la Festa?
Des de fa 600 anys se celebra la visita i estada del dominico amb una festa coneguda com El Joanet , en honor al llaurador que va donar part de l'arribada del que avui és sant i patró Sant Vicent Ferrer. La festa dura un dia, que és tradicionalment el 9 de novembre, i consisteix en una posada en escena dels fets succeïts.
Tot comença sobre les quatre de la vesprada en l'ermita, quan un veí del poble vestit de llaurador a l'antiga representa a Joanet i es dirigeix al poble a explicar-li als seus veïns el que li ha passat. Mentrestant en el poble, un repicar de campanes anuncia l'arribada de Joanet i la gent acudeix al carrer de l'església a esperar-ho. Quan el Joanet arriba, es dirigeix a la població recitant en veu alta uns senzills versos en els quals explica el que li ha passat i els convida a anar a escoltar al frare Vicente Ferrer.
Tots junts baixen a l'ermita i arrepleguen al sant. El Joanet recita uns versos convidant al frare al poble i junts tornen a pujar como una romería portant en les camines una figura de Sant Vicent Ferrer. Una altra vegada en l'església es recita uns versos donant-li la benvinguda i introduint al sant en l'església per a donar per conclòs el festeig. Fa anys se seguia amb una processó, costum que avui ha desaparegut.
Igualment La crida del Joanet era el pròleg de les festes patronals, però com a novembre sol ser època de mal temps, ara les festes grans s'han traslladat a abril coincidint amb la festivitat de Sant Vicent.
Informació obtinguda de l'entrevista feta a VICENT FERRER TODOLÍ , el 7 de juny de 2016. L'entrevista es va fer exclusivament amb la finalitat de dotar de continguts aquest lloc web
Descàrrega en PDF dels textos complets de la Crida, versos de l'ermita i versos de benvinguda del Joanet.
Festes Patronals
Les festes patronals se celebren 8 dies després de pasqua, a l'abril, i duren tres dies:
- Dissabte Festa de la Puríssima:
Despertá, voltege campanes, missa, ball i refrigerio en la plaça de la Font, processó i revetla.
Els Chorrets (tipus de foc artificial, que emet llum de color i espurnes sense explotar) que s'encenen una vegada que el pas de la Puríssima ha eixit de l'església, tradicionalment són dedicats a les xiques solteres.
- Domingo El Crist:
Despertá, voltege campanes, missa, ball i refrigerio en la plaça de la Font, disfresses, processó i revetla.
Els Chorrets són dedicats i són a càrrec dels casats.
- Dilluns Sant Vicent:
Despertá, voltege campanes, missa, ball i refrigerio en la plaça de la Font, , inflables, processó i focs artificials. Els Chorrets són dedicats i pagats pels xics solters. El dia de Sant Vicent és el dia mes solemne de totes les festes i és el que mes gent atrau.
Festes Populars. La recuperació de l'escaldà de la pansa
Des de fa uns pocs anys, la colla dels Dimonis Correcagarneres de Terrateig ha encetat una festa de recuperació de la escaldà del raïm. Esta festa, que es fa un cap de setmana de setembre, és nova i pretén consolidar-se com un referent de la memòria popular. Es fa de manera més o menys coordinada amb altres poblacions i consisteix en reviure el procés tradicional de la producció de la pansa. Es fa en un riurai i s'acompanya d'activitats lúdiques i festives. La propera edició, de 2016, es farà els dies 3 i 4 de setembre. En aquesta web anirem informant dels detalls.