La gastronomia de la Vall d'Albaida és fruit d'una evolució de segles, variada i rica. Els productes de la terra es van complementar amb altres procedents de la costa o d'ultramar i les formes de cuinar es van adaptar a les diferents cultures que van habitar ací. No és d'estranyar que hi haja nombrosíssimes receptes de cuina. S'han realitzat alguns interessants treballs de documentació i aquesta modesta web no pretén ser, ni molt menys, exhaustiva. Seria impossible descriure les receptes d'arròs al forn, olla o olla, sèmola de blat amb cassola de fang, blat picat, arròs amb crosta, arròs amb verdures, mandonguilles de bacallà, paella, guisat, conill amb tomaca fregida, tortitas de verdura fregida, cocs de dacsa, ous, pebrots i sardina, capellans i abadejo, caragolades, raïm de pastor, coca de pebrots i tomaca, coca amb llonganissa, coca de xampinyons, sopa de ceba, llegumet, formigons, l´almoixàvena, be amb pruneres, minjos, cabecetes de corder, coca de pinyons, braços de gitano, corones d'ametla, pastissos de boniato, pastissos de aguardiente, rollitos d'ou, massapans, mantecados, madalenas, cocs de llanda, cocs celestials, arrop i talladetes, anous i rovells al fondant, almoixàvenes, fogasses, trons de cacaua, minxos d´ametla, tortades, besades de núvia, codonyat, carabassats, nyofles, carquiyols (rosegons)...

A poc a poc anirem completant aquest llistat i incloent les descripcions dels plats. No serà un receptari, més aviat un lloc on recaptar una primera informació sobre aqueixes receptes. Prometem anar ampliant el llistat a poc a poc. Si coneixes algun plat típic o vols col·laborar en açò, per favor, posa't en contacte amb nosaltres.

Arròs passejat o cassoles al forn

No és un plat de Festa Major, però és una festa menjar-li-ho. És molt antigüo ja que els moros ja ho feien. Ausiàs March ja parla d'ella en la seua poesia comparant cocció amb una tempestat de mar i amor ("bollirà el mar com a cassola en forn").

El mateix que a l'olla, aquest plat s'ha anat enriquint, i d'aqueix arròs empastrado, al que se li posava fins i tot llet d'ametles, hem arribat a un ventall d'arrossos amb carn i vidus. Açò sí, adaptada als temps. Per exemple la cuina moderna és respectuosa amb els consells mèdics sobre el colesterol i els greixos i ha optat per reduir les quantitats de cansalada i embotit.

En la Vall "es va de cassola" en els mesos de gener, febrer i el dia de la Candelaria. És costum també el arròs amb crosta (s'incorporen ous batuts uns minuts abans que s'acabe de coure l'arròs).

 Olla

L'olla és el menjar de festa per excel·lència. És un plat d'hivern, completíssim amb pilota, amb o sense col. Aquest plat té el seu origen en L'Edat Mitjana i era el menjar del Sàbat, la festa setmanal dels jueus. Ja en el segle XV se li va incorporar el porc, botifarra i cansalada (recordem que els jueus no podien menjar sang ni carn de porc).

És un plat canviant servit en una bonica font. És menjar que, a més, permet deixar-ho hores abans en cocció lenta i, així, dedicar el temps a altres temes de la casa o de la festa.

   

 

Descripció de receptes tretes de:
- Casimir Romero, (2000), "La comarca de la Vall d´Albaida, paisatges i medi ambient. - El quemenjar a la Vall”. Publica: Mancomunidad de municipios de la Vall d´Albaida.


Bibliografia recomanada:

   "Menjar i Gaudir" 

   LLibre d´inviern/tardor i llibre d´estiu/primavera.
   Receptes arreplegades per Isabel Guerrero i Agueda Urena. 
   Editorial: Espasa Libros
   De venda en sucursals de Caixaontinient.

 

 

 

   "Les herbes mengívoles"
   Casimir Romero y Paco Garrido
   Publica: Associación de vecinos El Llombo, Ontinient.
   Editorial: Laura Molla Enguix
   Any d´edición: 2015
   ISBN: 978-84-15799-64-1

 Disponible en Ambra llibres, en tenda i on-line